X
تبلیغات
گروه صنایع غذایی 90 گرگان - * نانو تکنولوژی و صنایع غذایی *
تاريخ : یکشنبه 12 شهریور1391 | 14:34 | نویسنده : میلاد

*نانو تکنولوژی و کاربرد آن در صنایع غذایی*

علم نانو ونانو تکنولوژی،تازه ترین یافته های مربوط به این قرن هستند.کاربرد انها در بخش غذایی و کشاورزی در مقایسه با موارد استفاده شان در توزیع دارو و داروسازی نسبتا جدید است.

توزیع سریع مواد غذایی،تجزیه زیستی پروتئین ها،نمونه برداری سریع از آلاینده های شیمیایی و زیستی و نانو محفظه سازی غذاهایی که شامل افزودنی های مجاز هستند،موضوعات پدیدی آمده ی نانو تکنولوژی برای کشاورزی و غذاست.پیشرفت هایی در تکنولوزی ها از قبیل دسته های کوچک DNA ،سیستم های میکروالکترومکانیکی و میکروسیلان شناسی فهم امکانات بالقوه ی نانو تکنولوژی را برای کاربرد غذایی آسان میکند.

فناوری نانو در بسته بندی:

نانوتكنولوژي علم مطالعه و تحقيق پديده ها و عملكردها در سطح اتمي، ملكولي و نانو ملكول مي باشد. اين عمل داراي كاربرد در زمينه هاي مختلفي مي باشد، صنايع غذايي يكي از موضوعاتي مي باشد كه به آن توجه بيشتري شده است و اولين عرصه در صنايع غذايي كه نانو تكنولوژي بر آن موثر است، بسته بندي مواد غذايي مي باشد.

دركل هدف از بسته بندي مواد غذايي اين است كه هم زمان نگهداري آنها افزايش يابد و هم مواد غذايي به طور كامل ا زخطر عوامل فساد دروني و يبروني و ميكروبي حفظ شود. نانوتكنولوژي به طراحان اجازه تغيير در ساختار مواد در سطح مولكولي مي دهد تا توليد مواد با خصوصيات مطلوبتري كند.

با نانو استراكچرهاي متفاوت، پلاستيكها به گازهاي مختلف /بخار آب نفوذپذيرميشوند كه براي نگهداري ميوه ها و سبزيجات، نوشيدنيها و ديگر غذالها مناسب است. با استفاده از نانوپارتيكل ها شيشه و بسته بندي هايي توليد مي شود كه بسيار سبك هستند و مقاوم به حرارت هاي بالا مي باشند.

نانو تكنولوژي يك افق عميق علمي با قدرت بالا در توليد محصولات و روش هاي جديد فرآوري است. مفاهيم نانو تكنولوژي چهارجوبي منطقي را براي توسعه درك واكنش ها و رفتار خود آرايي اجزاي غذايي در مقياس كوچك ايجاد مي كند اين موضوع در ساختمان ، رئولوژي و خصوصيات زيست فعالي مواد غذايي در مقياس بزرگ اثر دارد. پيشرفت در فرايندهاي توليد نانو ساختارها و نانو مواد با خصوصيات فرمولي مناسب احتمال توليد نانو ذرات پايدار با قابليت كاربرد در صنايع غذا و صنايع وابسته را فراهم مي سازد. نانو تكنولوژي در ارتباط با نگهداري و مخصوصا بسته بندي مواد غذايي كاربرد زيادي دارد و در برخي از موارد دستاوردهاي نانو در عمل بكار گرفته شده است.

غذاهای نانویی:
محققان صنعت غذایی نانو در حال کار بر روی چنین غذاهایی هستند، اما به زعم فرانس کمپرز رئیس مرکز بین المللی زیست فناوری و سلامت، هنوز برای نیل به این مقصود در صنعت غذایی راه زیادی در پیش است.

وی معتقد است که هدف سالم تر، ایمن تر و ماندگارتر کردن مواد غذایی پدیدۀ جدیدی در این صنعت نیست و سال هاست که دانشمندان با دستکاری و کنترل گیاهان و سایر حیواناتی که انسان از آنها تغذیه می کند، سعی در ارتقای کیفیت و خواص مواد غذایی دارند؛ اما آنچه که در این صنعت جدید است، امکان اعمال تغییر در مواد غذایی آماده و اضافه کردن افزودنی های مورد نظر در اندازه های بسیار ریز و دستکاری محتویات فیزیکی مواد غذایی است. در مقیاس نانو، مولوکول ها بیشتر از قوانین کوانتوم پیروی می کنند تا از قوانین فیزیک در مقیاس بزرگ.

ترکیبات غیر قابل حل در آب یا روغن در مقیاس نانو به راحتی حل می‌شوند، حتی این امکان وجود دارد که موادی که عموماً پس از مصرف در معده آزاد می شوند، به صورت آزاد نشده به طرف روده هدایت شوند و از آنجا مستقیما جذب شده و وارد گردش خون شوند. به عقیدۀ کمپرز تا پنج الی ده سال آینده، این فرایند کاملاً کاربردی می شود، به خصوص در مورد افزودن مواد غذایی‌ای مانند ویتامین ها و املاح معدنی. ساده ترین و کاربردی ترین روش اجرای این کار، فرایند نانو کپسوله کردن است. این تکنیک از روی عملکرد غشای سلولی در طبیعت الگوبرداری شده است. با استفاده از این تکنیک، بشر موفق به ساخت محفظه های کیسه ای شکلی در ابعاد بسیار کوچک نانویی خواهد شد که درون آنها فضایی خالی برای مواد غذایی تعبیه شده است،

لایۀ بیرونی این کپسول بسته به اینکه لازم است مواد داخل کپسول در آب یا در روغن حل شوند، طراحی می شوند. این کپسولها در برابر اسید معده مقاوم هستند و بسته به ضوروت می توانند در دهان یا در معده باز شوند. در واقع، فرآیند نانو کپسوله کردن به این معنا است که این امکان وجود دارد که مواد غذایی مفید برای بدن بدون اینکه در فرایند ساخت در کارخانه یا هنگام پخت در آشپزخانه و یا توسط آنزیمهای دهان و معده از بین بروند، این کپسول ها به طور مستقیم وارد جریان خون شده و در نتیجه، جذب بدن شوند. این کار حتی مانع از دفع بدون جذب ویتامین های مواد غذایی می شود. یکی دیگر از کاربردهای نانو کپسوله کردن این است که مواد غذایی مفید ولی با طعم های نامطبوع مانند روغن ماهی را می توان از طریق این کپسول ها بدون احساس مزۀ ناخوشایند به غذا اضافه کرد.

m.gh



  • قیمت گوشی
  • تنگ